GAconf Europa 22 & 23 April

GAconf Europa 22 & 23 April

GAconf Europa 22 & 23 April
Maandag 22 april 2024 en dinsdag 23 april 2024 was het weer tijd voor de GAConf, oftewel Gaming accessibility conference (Toegankelijk/Aangepast Gamen conferentie). Deze conferentie wordt al sinds 2017 gehouden in Amerika en sinds 2018 in Europa. Nu wordt ze iedere 6 maanden gehouden en wisselt af tussen Europa en Amerika. Tara Voelker en Ian Hamilton, die al jaren bezig zijn om te vechten voor meer toegankelijkheid in videogames, zijn de grote drijfveren achter het evenement en worden bijgestaan door de International Game Developers Association (IGDA) en vooral door de vrijwilligers van hun Game Accessibility groep.

Hun doel met deze conferentie is het delen van kennis rond toegankelijkheid in gamen: “Samen staan we sterk en kunnen we videogames toegankelijker maken” is een gevoel dat heel duidelijk naar voren kwam tijdens de presentaties en de gesprekken op de Discord server. Ook de inclusie van mensen met een beperking wordt heel erg benadrukt met uitspraken zoals “Nothing about us without us” oftewel in het Nederlands “Niets over ons zonder ons”.

GAconf - foto02

Iedere conferentie bestaat uit presentaties van zowel mensen die games maken of ze publiceren, maar ook presentaties door mensen die de videogames spelen en speciale noden hebben.
Deze editie vond weer plaats in Londen, Engeland maar ook online konden mensen de presentaties volgen via Zoom en YouTube en op Discord vragen stellen en contact leggen met mensen uit de game industrie (developers, publishers, spelers, toegankelijkheidsambassadeurs). Iedereen dus die bezig zijn met hetzelfde gevecht: videogames meer toegankelijk te maken.
Om de toegankelijkheid te verhogen tijdens de conferentie werden de presentaties op Zoom met ondertiteling en ook met gebarentolken gehouden.

Zoals altijd werd er begonnen met een korte samenvatting van ontwikkelingen in toegankelijkheid in de afgelopen 6 maanden. Een paar dingen die eruit sprongen waren de nieuwe Playstation Access Controller niet nieuwe accessoires hiervoor en voor de XBOX Adaptive Controller. Ook werd nieuwe technologie benoemd die het makkelijker maakt om screenreaders in videogames te kunnen gebruiken of om media te testen op fotosensitiviteit om aanvallen bij mensen met bijvoorbeeld epilepsie te voorkomen of te verminderen en het gebruik van audio description (audio beschrijving). Hierna was het 2 dagen van presentaties over allerlei onderwerpen. Van nieuwe technieken die ze gebruikt hebben in hun videogames tot een samenvatting van een nieuw onderzoek wat was afgerond.
Spelers kwamen ook aan het woord om te spreken over voicechat in multiplayer games of over de impact die toegankelijkheidsopties hebben gehad op hun mogelijkheid om weer videogames te kunnen spelen of blijven spelen.
Weer andere spraken over hoe ze binnen hun gamestudios mensen warm maken om mee te vechten voor meer toegankelijkheid in videogames. En dan waren er natuurlijk nog veel andere dingen die in presentaties naar boven kwamen maar ook in de gespreken op de Discord server.

Sommige dingen bleven terugkomen in de meeste presentaties en lieten zien hoe belangrijk toegankelijkheid is voor mensen. Weer kunnen gamen of opnieuw kunnen gamen zonder het gevoel te hebben dat je een speler met een beperking bent is het beste gevoel in de wereld. En voor de makers van de videogames is het een geweldig gevoel om te horen dat het dit effect heeft op de spelers.
Verschillende gamedevelopers zijn aan het woord geweest om te laten zien hoe zij het binnen hun studio hebben aangepakt om langs de ene kant te vechten om deze opties in een spel te hebben en langs de andere kant deze ook daadwerkelijk uit te voeren.

difficultyPoP

Presentaties over workshop over toegankelijkheid vertelde over hun barrières waar ze tegen aan liepen om mensen warm te krijgen ervoor. En als deze waren overwonnen werd er uitgelegd hoe deze workshops er uitzagen. Ze maken gebruik van video’s van mensen met een beperking die spraken over hun ervaringen, maar waar het kon werd er toch voorkeur gegeven aan deze mensen uit te nodigen en met de developers te laten praten. Alles om dus zo goed mogelijk de nood duidelijk te maken aan toegankelijkheidsopties.
Hiernaast werd er door andere developers gesproken hoe ze bepaalde opties in hun game hadden toegevoegd.

De mensen van Sea of Thieves spraken over hoe zij bezig zijn met geluiden toe te voegen aan hun aim assist zodat ook blinden en slechtziende gamers weten wanneer ze op een skelet aan het richten zijn en dus weten wanneer ze moeten schieten. SightlessKombat, een gamer/streamer en ook een toegankelijkheidsambassadeur, heeft door deze toevoeging aan het spel voor het eerst een skelet zelf in het hoofd kunnen schieten. Hiervoor had hij hulp nodig van vrienden om te kunnen mikken. Ook andere developers spraken in hun presentaties over het toevoegen van geluiden om zo mensen te leiden naar hun doel.
De mensen van Guerrilla games vertelde dan weer hoe zij de onderwater stukken in Horizon Forbidden West minder eng geprobeerd hebben te maken voor mensen met angst voor grote open en diepe wateren. Een radar laat je altijd zien waar de bodem is en je zal nooit zonder lucht komen te zitten dus je hoeft ook niet bang te zijn om te verdrinken.

HighContrast

In de meeste presentaties werden er grappen gemaakt over ondertiteling in videogames. Dit omdat het nog in veel games niet standaard is dat een speler deze kan aanpassen zodat ze het beter kunnen lezen. Denk bijvoorbeeld aan te kleine letters of verkeerde kleur waardoor het niet meer leesbaar is. EA, de makers van onder andere FIFA en The Sims, hebben hier een tool voor gemaakt die gratis voor iedereen te gebruiken is en die in verschillende soorten media kan kijken of de tekst wel leesbaar is. Deze tool, Fonttik genaamd, stelden zij voor samen met IRIS, een tool die na gaat of een video of spel wel veilig is om naar te kijken voor mensen met bijvoorbeeld epilepsie. Deze laatste is, net als Fonttik, gratis te gebruiken voor iedereen.

IRIS

Ook de spelers die aan het woord kwamen spraken onder andere over ondertiteling in videogames die vaak niet goed te lezen is. Maar ook het aan kunnen passen van contrast, of zelfs high contrast modes, werden door hen besproken en aangehaald als iets waardoor het spelen veel toegankelijker werd voor hen.
Uit 1 van de presentaties van de spelers is ook een quote gekomen die de rest van de 2 dagen veel herhaald werd, “Ping is King” oftwel “het pingsysteem is koning”. Een goed uitgewerkt pingsysteem maakt communiceren namelijk zoveel makkelijker voor iedereen in een spel en zeker als het tempo wat hoger ligt en voice chat geen optie is.

In sommige presentaties werd er gesproken over het werk van toegankelijkheidsambassadeurs en het belang ervan maar ook de moeilijkheid. Niet ieder studio staat open om tijd en geld in het aanpassen van dingen te stoppen voor een minderheid van de spelers. Daarom proberen deze ambassadeurs ook ervoor te zorgen dat vanaf het begin van het ontwerpen van een spel aan toegankelijkheidsopties wordt gedacht. Ieder extra ding wat er in een spel wordt gestopt waardoor het makkelijker wordt om het spel toegankelijk te maken, is een goeie stap vooruit. Dus het is ook belangrijk dat als je je voor dit wilt inzetten, dat je erbij stil staat dat je niet meteen een perfecte game zal krijgen die voor iedereen speelbaar is. Neem iedere kleine stap als een winst waar in de toekomst kan worden verder gebouwd. Iedereen heeft ook andere noden waardoor het sowieso onbegonnen werk is om het voor iedereen perfect te krijgen. Maar hoe meer opties er zijn waar de spelers hun beleving mee aankunnen passen hoe beter.
Ook is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat je dit niet alleen kunt. Vraag hulp waar nodig! En er zullen momenten zijn waar het misschien niet helemaal loopt zoals gehoopt. Kijk op die momenten terug op wat er al wel behaald is en wees daar trots op!

Redfall - Bethesdas

Tussen al dit positieve nieuws zat er toch ook een presentatie bij die iets minder positief uit de hoek kwam voor mensen die nood hebben aan aanpassingen om videogames te kunnen spelen. Door valsspelers wordt er namelijk steeds vaker besloten door grote bedrijven om dingen tegen het valsspelen te doen. Op het eerste gezicht mooi want niemand houdt van valsspelers maar toch zit hier ook een nadeel aan voor mensen met een beperking. Ineens werken aangepaste controllers niet meer omdat alleen nog maar specifieke controllers mogen gebruikt worden. Software die gebruikt wordt om toegankelijkheid te verhogen doet ook ineens niks meer. Dit zal het valsspelen inderdaad tijdelijk wat verminderen, maar degene die dat soort code schrijven of dat soort controllers maken om vals te spelen vinden snel weer een andere manier om hetzelfde te bereiken. Iemand met een beperking heeft daar vaak niet de kennis voor en valt hierdoor weer buiten de boot.

Tot slot was er nog 1 presentatie van de organisatie Gaming Ohne Grenzen uit Duitsland om te vertellen wat zij tot nu toe bereikt hebben. Zij organiseren bijeenkomsten voor jongeren met en zonder beperking om samen videogames te spelen en op die manier mensen bewuster te maken van de impact die het spelen van videogames kan hebben op iemand. Deze bijeenkomsten zijn nu zelfs uitgegroeid tot testsessies voor nieuwe controllers, accessoires, videogames en meer. Wel vertelden ze hier ook bij dat ze regelmatig tegen jeugdmedewerkers aanliepen die niet echt openstonden voor het idee om hun jongeren videogames te laten spelen. Hierin merk je toch nog een beetje het negatieve beeld dat veel mensen nog hebben over videogames. Dit is en blijft een gevecht die we met zijn allen aan moeten en meer nog als het gaat om mensen met een beperking.

Neverending

In het kort valt de conferentie dus samen te vatten in een paar quotes die ook veel herhaald werden tijdens de presentaties: “Samen staan we sterk”, “Niks over ons zonder ons”, “Laat perfect niet de vijand zijn van goed”, “Maak het GROTER!!!” (Vooral als het gaat over ondertiteling!) en deze moet toch nog een keer herhaald worden want hij is gewoon leuk: “Ping is king!”

YouTube link: https://www.youtube.com/@igdagasig330

Door: Marieke <Isilme>

Blog

29 apr 2024

Geschreven Door

Marieke <Isilme>